Έλεγξε τον αγώνα!
Σε πολλά αθλήματα, η βασική οδηγία του προπονητή προς τον/τους αθλητή/ές είναι να «ελέγξουν τον αγώνα». Να ελέγξουν το ρυθμό, το πλάνο, τις κινήσεις τους, τον αντίπαλο, κατά βάση τη δική τους αγωνιστική συμπεριφορά. Για τον κάθε αντίπαλο, ο έλεγχος του αγώνα είναι βασικός στόχος, σε σημείο που δείχνει να καθορίζει και τον τελικό νικητή.
Ο έλεγχος του αγώνα αναφέρεται στην πνευματική διάσταση των αθλητών και περιγράφει την ικανότητα/δυνατότητα του αθλητή να κατανοήσει τις συνθήκες του αγώνα, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του, να βρει το κατάλληλο αγωνιστικό πλάνο, να είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι είναι απαραίτητο να κάνει.
Πνευματικά, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εμπειρία του αθλητή, την πνευματική του δυνατότητα να αναλύσει έναν αγώνα, την ωριμότητά του, τις γνώσεις του για το άθλημα γενικότερα. Απαιτείται πνευματική διαύγεια, πολύ υψηλή συγκέντρωση, γνώση των κατάλληλων στοιχείων προς εστίαση, ταχύτητα στην αντίληψη και πολύ μεγάλη οξυδέρκεια: Να είμαι σε θέση να πάρω την καλύτερη δυνατή επιλογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα.
Ψυχολογικά απαιτείται ηρεμία, έλεγχος των ακραίων συναισθημάτων, υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης, αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό και μειωμένο άγχος. Ό,τι ακριβώς θα αναζητούσαμε μιλώντας για τον «έλεγχο του εαυτού».
Ο έλεγχος του αγώνα είναι ένας συνδυασμός του «ελέγχου του εαυτού» και την κατάλληλης πνευματικής προσέγγισης του αγώνα.
Η πνευματική προετοιμασία για τον αγώνα είναι βοηθητικός παράγοντας, σχεδόν απαραίτητος για να εξασφαλίσει ο αθλητής τον έλεγχο του αγώνα. Αν είσαι σε θέση να ελέγχεις τη δραστηριότητα και τη διαδικασία του αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δείχνεις να ελέγχεις και το αποτέλεσμα του!
Γιάννης Ζαρώτης
Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος
www.psychology.org.gr
Σχετικά Άρθρα
Αθλητισμός εν μέσω Πανδημίας: «Πολυτέλεια» ή «Ανάγκη»;
Η περίοδος της πανδημίας του COVID-19 συνοδεύεται από μια γενικότερη...
Αθλητής με «κακή ψυχολογία»!
Αθλητής με «κακή ψυχολογία»! Στο τέλος του αγώνα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε...
Γιατί τα παιδιά σταματούν τον αθλητισμό; Υπάρχει τρόπος να το προλάβουμε!
Το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τον αθλητισμό μέχρι την ηλικία των 13...
«Η πρώτη επαφή»
Η εισαγωγή του παιδιού στο περιβάλλον του αθλητισμού αποτελεί μια διαδικασία...