Πώς η μεταγνώση ή η σκέψη για τη σκέψη μας μπορεί να βελτιώσει την κρίση της ψυχικής υγείας
Οι ερευνητές σε μια μελέτη του περιοδικού «The Conversation» αναφέρουν ότι οι θεραπείες κατεύθυνσης των προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων προς όφελος της ψυχικής ευεξίας, μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και των εξαρτήσεων.
Στην εποχή των εικονικών συναντήσεων, της υπερφόρτωσης αρνητικών ειδήσεων και εκτεταμένης αβεβαιότητας, ήταν και είναι μια δύσκολη στιγμή για τον εγκέφαλό μας. Εάν νιώθετε διανοητικά κουρασμένοι, πιθανόν να βρίσκεστε στη μέση μιας «πνευματικής κρίσης». Και μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας, μια κρίση που είναι μοναδική στη σύγχρονη εποχή. Ο νευροεπιστήμονας και νευρολόγος Adam Gazzaley το αποκαλεί πρόβλημα «αρχαίου εγκεφάλου σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας».
Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον και τα βιολογικά μας ένστικτα παλεύουν να συμβαδίσουν με μια θάλασσα πληροφοριών και τεχνητής διέγερσης από τα smartphones. Αυτό έχει συμβάλει σε μια παγκόσμια αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, του εθισμού και άλλων γνωστικών προβλημάτων.
Όπως συμβαίνει συχνά, η τεχνολογία έρχεται πρώτη και η κοινωνία προσαρμόζεται δεύτερη. Μαθαίνουμε ότι η επιβίωση και η ευημερία στον σύγχρονο κόσμο απαιτεί καλύτερη κατανόηση του μυαλού μας. Αυτή η ανάγκη για «γνώση για τη γνώση» μας φέρνει στην επιστήμη της μεταγνώσης.
Τι είναι η μεταγνώση;
Η μεταγνώση είναι μια φανταχτερή λέξη για αυτό που όλοι γνωρίζουμε και κάνουμε εκατοντάδες φορές κάθε μέρα. Προσπαθήσατε ποτέ να εστιάσετε την προσοχή σας; Προσπαθήσατε να ρυθμίσετε ένα συναίσθημα; Κάθε ένα είναι ένα παράδειγμα αναγνώρισης μιας ψυχικής κατάστασης και προσπάθειας να την ελέγξετε.
Η μεταγνώση αναφέρεται στη συνείδηση των σκέψεών μας, ή στο πώς το μυαλό μπορεί να έχει επίγνωση και να ελέγξει τη δική του δραστηριότητα. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του μυαλού μάς δίνει μια εικόνα για το πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε καλύτερα.
Η μεταγνώση είναι μια ασαφής έννοια. Μια χρήσιμη μεταφορά είναι να σκεφτόμαστε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει λογισμικό και υλικό. Το λογισμικό είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνομιλίες μας με άλλους. το υλικό είναι οι νευρώνες και οι συνδέσεις μεταξύ τους. Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς αλληλεπιδρούν αυτά τα δύο. Έτσι, όταν κάτι πάει στραβά στον εγκέφαλό μας, δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να το διορθώσουμε.
Μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον να πιστεύει ότι «μπορώ να κατευθύνω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου και είναι ευεργετικό για μένα». Η πίστη σε αυτή τη δυνατότητα είναι απαραίτητη για δράση. Η μεταγνωστική θεραπεία εστιάζει στην οικοδόμηση αυτής της βάσης, και από αυτή τη σταθερή βάση οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία της μεταγνώσης.
Είναι καιρός να φροντίσουμε το μυαλό μας
Η υπέρβαση της γνωστικής κρίσης εξαρτάται εν μέρει από το να ξεπεράσουμε την αυτόματη αναζήτηση ευχαρίστησης του μυαλού μας. Εσωτερικά, μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε στην παγίδα της στιγμιαίας ικανοποίησης προσέχοντας τις πληροφορίες και την ψυχαγωγία που καταναλώνουμε. Εξωτερικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που βελτιώνει την αποτελεσματικότητά μας και την ψυχική μας ευημερία.
Ασκούμαστε, ελέγχουμε τι τρώμε και αγοράζουμε εργονομικές καρέκλες γραφείου για να φροντίζουμε το σώμα μας – έχει περάσει καιρός να φροντίσουμε το ίδιο και το μυαλό μας. Υπάρχουν τόσες πολλές ενέργειες που βασίζονται σε στοιχεία που μπορούμε να κάνουμε για να σχεδιάσουμε μια εξατομικευμένη εργαλειοθήκη ψυχικών συνηθειών και στρατηγικών. Κάνοντας αυτό θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι με τις σκέψεις, την προσοχή και τα συναισθήματά μας, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να βελτιώσουν κάθε πτυχή της ζωής μας.
Ακριβώς όπως η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται από τον έλεγχο των δικών μας φυσικών συστημάτων, το μέλλον της γνώσης εξαρτάται από την κατανόηση και τον έλεγχο των δικών μας ψυχολογικών καταστάσεων. Η επίλυση της γνωστικής κρίσης απαιτεί να είμαστε «έξυπνοι» σχετικά με το μυαλό μας και δεν υπήρξε ποτέ πιο ζωτικός χρόνος για να το κάνουμε αυτό.
Σχετικά Άρθρα
Διαχείριση της αποτυχίας
Διαχείριση της αποτυχίας Αν υπάρχει μία βεβαιότητα στον αθλητισμό, είναι ότι ο...
«Βρίσκοντας σε τοίχο»
Το φαινόμενο της «μοιραίας συνάντησης με τον τοίχο» κατά τη διάρκεια του...